Fem tips för att få bättre wifi i hemmet

Fem tips för att få bättre wifi i hemmet

 

Att ha ett bra nätverk är viktigt, speciellt om man arbetar eller studerar hemifrån. Det kan vara otroligt frustrerande när internet krånglar, man vill ju bara att allt ska flyta på med jobb, skola, spel eller stream. Speciellt om man betalar dyra pengar för att ha ett bra och snabbt internet som ska fungera – oavsett hur litet eller stort man bor. Men det finns faktiskt en hel del åtgärder som man själv kan ta för att förbättra kvaliteten på sitt nätverk i hemmet. Här kommer fem tips för hur man kan få bättre wifi hemma!

 

  1. Se över routerns position

Var routern är placerad i huset kan påverka kvaliteten på ens nätverk. Om man bor i en stor bostad kan det man uppleva att ens internet är bättre på vissa ställen och sämre på andra. En bra utgångspunkt att placera routern centralt i bostaden, för att se till att internetuppkopplingen är bra, överallt. Man kan dessutom installera accesspunkter i huset som stärker routerns signal och gör så att internetet färdas snabbare genom hela bostaden.

 

  1. Flytta på prylar som kan störa nätverket

Elektronik kan störa internetuppkopplingen. Det kanske låter konstigt, men så är det. Det är därför bra att se över så att routern inte står i närheten av mikrovågsugnar, värmepumpar, högtalare eller andra elektroniska enheter vars signaler kan störa uppkopplingen. Precis som vi tog upp i den första punkten är det klokt att placera routern på en central plats i hemmet, långt ifrån andra elektroniska enheter som kan störa uppkopplingen och eller skapa ett försämrat nätverk.

 

  1. Se över kablar och uttag

Installera fast nätverk är relativt enkelt, men en trasig kabel eller ett dåligt eluttag kan försämra kvaliteten på uppkopplingen. Skadade kablar kan orsaka störningar, vilket i sin tur skapar ett sämre nätverk. Se över alla kablar och eluttag i närheten av routern för att säkerställa att det inte finns någon risk för radiofrekvensstörningar som sänker hastigheten på uppkopplingen och när man ska dra nätverkskabel var försiktig med att den inte blir klämd.

 

  1. Uppdatera routern

Alla routers har inbyggda programvaror, som avgör dess prestation. Precis som med datorer eller mobiltelefoner behöver även routers uppdateras för att prestera så bra som möjligt. En router som inte är uppdaterad till den senaste mjukvaran kan därför skapa en sämre uppkoppling. Se över inställningarna på routern utifall den behöver uppdateras. Det går i vissa fall att göra online via sin internetleverantör.

 

  1. Be om hjälp

Sist men inte minst – ring en nätverkstekniker. Om man upplever att ens internet inte presterar efter den nivån det bör, är det alltid en bra idé att kontakta it-support för att se över det eventuella problemet. Ibland finns det bakomliggande problem som gör att våra uppkopplingar inte fungerar som de ska och då finns det ingenting vi själva kan göra – då behöver man kontakta en tekniker som hjälper till att lösa problemet. Detta kan man enkelt göra genom att kontakta sin internetleverantör och förklara problemet – då skickar de ofta ut hjälp direkt till hemmet. I många fall är det enkla lösningar, såsom att byta ut sin router eller återställa den, som fixar problemet i slutändan. Men ibland kan det vara svårare problem, som behöver åtgärdas, som att dra nya kablar till exempel. En enkel sak som att installera en övervakningskamera utomhus är inte alltid så lätt nämligen.

Där har ni det – fem tips för att få bättre wifi hemma! Kom ihåg att alltid kontakta en itkonsult om ett problem funnits länge, eller inte blivit bättre genom att vidta de åtgärder som tagits upp i den här listan. Internetleverantörer erbjuder ofta bra hjälp till dem som har ett abonnemang via dem. Deras kundtjänst kan dessutom ge bra tips och råd för hur man kan förbättra sin nätverkskvalitet hemma på egen hand med enkla medel.